Myszy.info - forum o myszkach Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Kita
2006-07-21, 14:57
Wybór klatki
Autor Wiadomość
smeg 
Szara myszka
szczurolubna

Imię: Monika
Wysłany: 2010-01-24, 16:34   
   Myszy: na razie brak

Zastanawiam się nad przygarnięciem myszki lub kupnem rasowej, myślałam o samcu. Mam klatkę po szczurach, 60x36x55 cm, odstępy między prętami wynoszą 11 mm. Czytałam, że max to 7 mm, ale czy te 11 to naprawdę o wiele za dużo? Chciałabym uniknąć owijania klatki siatką ze względów estetycznych, zamierzam tylko zadrutować większe szpary przy łączeniach ścian z "sufitem" ;)
I czy myszki korzystają z klatki "wzwyż"? Mysi kalkulator uwzględnia tylko podstawę klatki, a szczurzy całą objętość. Moje szczury chętnie biegały po półkach i koszykach wewnątrz niej, a jak jest z myszkami?

Anisia 
Myszołak

Imię: Anita
Wysłany: 2010-01-24, 16:53   
   Myszy: Wanilla(We Are The World)

Oczywiscie, że myszki równiez kozystaja "wzwyż". Im więcej półeczek tym lepiej.:smile: Tylko potrzebne będą drabinki sznurki itp. Ale przez 11 mm młoda myszka by sie przecisnela :?
Dorosła zapewne tez. Wydaje mi sie, że owinięcie klatki byłoby konieczne.Co prawda miałam mysz, która z 1 cm nie uciekała, ale była wyjatkowo duża i mało ruchliwa.

Myszki uwielbiaja wspinaczki, półki i koszyki będą jak najbardziej ok. :wink:
Fizia [*]
Pusia [*]
Czesia [*]

Rachela Elarge 
Gaduła Myszaty

Imię: Patrycja
Wysłany: 2010-01-26, 11:53   
   Myszy: Jackie ['], Claire, Adele

Tak, lepiej nie ryzykować, co prawda mój Jackie miał odstępu 1 cm i nie wychodził, ale on był bardzo gruby i bardzo oswojony. Młode myszki wyjdą na pewno, a starsza jak się postarają, to zapewne też.

piciminikas 
Starszy Myszaty

Imię: Kasia
Wysłany: 2010-01-26, 16:32   
   Myszy: brak :( [']

ja miałam 7 myszek, przybyły do mnie jak miały 3 miesiące. są bardzo ruchliwe i chude. żadna nie uciekła. odstępy w klatce to 12mm

floydpink 
Szara myszka

Wysłany: 2010-03-07, 13:50   czy taka będzie OK?

Witam wszystkich miłośników myszowatych :wink:

Planuję zakup klatki. Byłem w dwóch zoologicznych, ale nie dość że kosztowały od 60zł wzwyż, to jeszcze miały zdecydowanie mniej bajerów niż ta ->( http://www.allegro.pl/ite..._najtaniej.html ).
Czy myślicie że będzie OK? Poczytałem już nieco nt. klatek, głównym problemem jest odległość miedzy drutami. Czy odległość 0,5 cm będzie wystarczająca? :]

pozdrowił

Dośka 
Myszomaniak

Imię: Dorota
Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2010-03-07, 14:00   
   Myszy: Miko, Yuki, Maya, Tica

floydpink, ta klatka jest dość mała, tzn ma małą podstawę. Jest wysoka, wiec myszy będą sie mogły wspinać, ale bardzo ważna jest w klatce podstawa - właściwie najważniejsza.
Jeśli chodzi o odległość między drutami, to musi być mniej niż 1cm - więc te 0,5 jest ok jak najbardziej.
floydpink napisał/a:
miały zdecydowanie mniej bajerów
akurat wszelkie bajery możesz zrobić sam - jest niższy koszt, fajna zabawa i myszy są zadowolone

Polecam Ci jeszcze porządnie poszukać. A w ogóle jeśli nie spieszy Ci się jakoś bardzo z klatką, to jeszcze poszukaj (polecam Ci dunę - jest mniej narozrzucane wokoło klatki, można nasypać więcej trocin i zwierzak sie nie przeziębi, bo nie ma przeciągów).
Zastanów sie jeszcze i poprzeglądaj forum - może coś znajdziesz
Ile planujesz myszy (lub innych małych paskudztw)? :wink:

floydpink 
Szara myszka

Wysłany: 2010-03-07, 16:35   

Od wczoraj mam jedną, w 100% białą samiczkę. Aktualnie nie myślę o powiększanie "hodowli" - chcę jedynie wybrać jak najlepsze dla mychy mieszkanko. Chociaż prawdopodobnie dokupię "koleżankę" za jakiś czas, żeby nie czuła się samotna.

Brałem pod uwagę tylko klatkę (taką z drutami/prętami :D ) - nie żadne inne "pudełka". Z prostej przyczyny - na chłopski rozum, mając klatkę (a nie "pudło") nie muszę zbytnio martwić się o wentylację.
Ta Duna, którą proponujesz, przypomina mi wlaśnie takie "pudełko" ;) Czy te Duny i inne dunopodobne mają aby wystarczającą wentylację?

Piszesz o możliwości przeziębienia mychy mieszkającej w klatce. Stała temperatura pokojowa chyba nie spowoduje przeziębienia...?

P.S. Właśnie zakopała się w sianku i poszła spać do kąta "tymczasowego mieszkanka" :D :D

hazynabq 
Starszy Myszaty

Wysłany: 2010-03-07, 20:20   

musisz dokupic jeszcze przynajmniej jedna samiczke do twojej bo bedzie smutna malo ruchliwa i osowiala

Dośka 
Myszomaniak

Imię: Dorota
Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2010-03-07, 21:09   
   Myszy: Miko, Yuki, Maya, Tica

floydpink, jeśli masz samicę, tu musi mieć co najmniej jedną koleżankę. Tylko upewnij się co do płci. :smile:
floydpink napisał/a:
mając klatkę (a nie "pudło") nie muszę zbytnio martwić się o wentylację
ale dochodzą przeciągi - przecież czasem otwierasz okno, prawda? dochodzi śmietnik wokół klatki, bo myszy robią po swojemu porządki i często wszystko co uważają za zbędne ląduje po drugiej stronie prętów
floydpink napisał/a:
Czy te Duny i inne dunopodobne mają aby wystarczającą wentylację?
Duny tak, Alex tez, a jeśli chodzi o inne dunopodobne, to różnie - Przejrzyj dział o klatkach i zobacz sam, poczytaj co o nich piszą ludzie.
floydpink napisał/a:
Piszesz o możliwości przeziębienia mychy mieszkającej w klatce. Stała temperatura pokojowa chyba nie spowoduje przeziębienia...?

ale nigdy nie masz w 100% stałej temperatury pokojowej, czasem masz otwarte drzwi i okno i robi sie siłą rzeczy przeciąg, mysz może sie łatwo przeziębić
Oczywiście nie neguję klatek tradycyjnych - moim zdaniem lepsze jest akwarium czy właśnie duna, ale nikomu nie będę zmieniać poglądów :wink:
Poczytaj o klatkach, ich zaletach i wadach i wtedy podejmij decyzję.
Pozdrawiam

floydpink 
Szara myszka

Wysłany: 2010-03-08, 15:45   

floydpink napisał/a:
Z czego jest zrobiona siatka okalająca klatkę na TYM zdjęciu i gdzie ją można kupić? Boję się że moja mycha aktualnie jest w stanie przecisnąć się przez 1cm odstępu więc wolałbym miec jakieś dodatkowe pseudo-zabezpieczenie...

Przypominam się :P dość ważna kwestia, więc proszę o porady.
Ostatnio zmieniony przez floydpink 2010-03-10, 19:32, w całości zmieniany 1 raz  

ju5tys 
Gaduła Myszaty

Imię: Justyna
Wysłany: 2010-03-09, 15:12   
   Myszy: Daisy, Perełka (Who come with me) i Pelagia

Moim zdaniem klatka jest za mała na dwie samiczki (bo jak już Ci zapewne powiedziano, jak masz kobitę to musisz jej kupić koleżankę). Najważniejsza jest przecież wielkość podstawy. Może dozbieraj i kup sobie alexa? Albo w lidlu są "mini duny" z wyposażeniem za 99 zł.

Kana 
Moderator

Imię: Karolina
Hodowla: Alteria
Pomogła: 15 razy
Wysłany: 2010-03-09, 16:01   

Może za mala to nie jest ale jakościowo.. no jest jedna z gorszych.
Nie lepiej jak pisze koleżanka dołożyć trochę grosza i kupić coś lepszego?
A do tego zaoszczędzisz sobie niepotrzebnej pracy.

floydpink 
Szara myszka

Wysłany: 2010-03-10, 19:33   

floydpink napisał/a:
Z czego jest zrobiona siatka okalająca klatkę na TYM zdjęciu i gdzie ją można kupić? Boję się że moja mycha aktualnie jest w stanie przecisnąć się przez 1cm odstępu więc wolałbym miec jakieś dodatkowe pseudo-zabezpieczenie...

Przypominam się :P dość ważna kwestia, więc proszę o porady.

Nikita 
Myszoświr

Imię: Anita
Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-03-10, 20:41   
   Myszy: Grzeczna Pokusa, Groteskowa Miłość, Fantastyczna, Channel, Ecru, Zenobia, Final Fantasy, Milk&Honey

kup siatkę o oczkach mniejszych niż 1cm (np. 0,5 :P ) w ogrodniczym czy typu Obi i już. Dużo osób używa :)

Agata. 
Mysi Rozmówca

Imię: Agata
Wysłany: 2010-03-10, 21:30   
   Myszy: Iluzja

Nie musi być aż tak drobna 1,5cmx1,5 spokojnie starczy bo ja takiej zamówiłam sobie metr. Te kratki są kwadratowe a mysz przez kwadrat się nie przeciśnie :razz:

Ruda,Daisy,Buba.. ['] :(

Odpowiedz do tematu