Witam! jestem nowy na forum i zacznę od początku. Mieszkam w UK, tutaj na miejscu mysiaki nie są jakoś mega popularnymi pupilami jednakże razem z żoną jesteśmy wielkimi miłośnikami tych stworzeń, ok. roku czasu zdecydowaliśmy się na wesołą dwójkę samczyków ze sklepu. Mineły dwa tygodnie od zakupu i stąd pytanie do Was, bardziej zaawansowanych mysich ekspertów: jako że kupiliśmy sporo większą klatkę, czy możliwe jest dołączenie do naszej dwójki kolejnej dwójki myszorków z tego samego sklepu (które są nadal do przygarnięcia) z którymi te nasze spędzały wcześniej czas? (powiedziano nam że są z tego samego miotu) bez jakiś większych konfliktów pomiędzy nowymi i starymi lokatorami? Dziękujemy z góry za odpowiedź.
Z samcami jest niestety właśnie ryzyko, że się pobiją więc ja bym nie próbowała, choć można spróbować na neutrnym podłożu. Samce są zazdrosne o kolowrotki, miski itp.
Narazie cztery mysiury siedzą w dwoch osobnych klatkach, teraz wyjeżdżam na tydzień i będzie się nimi opiekować bliska rodzina. Jak wrócę będę próbował łączyć maluchy żeby mieć je na oku, myślałem o tym, żeby zostawić je w dwóch klatkach tak żeby każda miała swoje terytorium jednak połączyć klatki jednym z tuneli
Narazie obwąchują swoje pyszczki przez szczebelki klatki i nie przejawiają agresji do siebie.
One nie potrafią podzielić się na dwie klatki. Jak już jest agresja to gonią za sobą do jednej żeby się dopaść. Ważne aby nie było takich kątów w który można kogoś zapędzić i tam dusić, jak domki to z dwoma otworami albo bez dachu itp. Niektóre myszy to w ogóle nie wchodzą do domku z 1 otworem bo wiedzą że nie będą miały jak uciec