Dlaczego wszyscy pisz? ?e mysz powinno bra? si? z hodowli. Ja uwa?am ?e mysz z zoologa to mysz i dla mnie nie liczy si? czy mysz jest z hodowli czy z zoologa. Ja wol? zabra? mysz z zoologicznego ze z?ych warunków [W jednym zoologu w klatce prawie nie ma trocin za to jest du?o odchodów] i zapewni? jej czysty dom ni? wzi?? mysz z hodowli i paatrze? jak tamte z zoologa si? m?cz?. A wy?
Dok?adnie tak jak napisa?a Wero, kupisz jedn? na jej miejsce pojawi si? kilka kolejnych. Nie b?dzie popytu na zwierzaki w zoologicznych to i przestan? je tam sprzedawa? bo nie b?dzie im si? to op?aca?o
Niestety nie uratujesz wszystkich myszy z zoologa. Ta, któr? we?miesz b?dzie mia?a u Ciebie raj, a co z reszt?? Co z nast?pnymi które tam trafi?? Po co nap?dza? sprzeda?, je?li chcemy ca?kowicie zaprzesta? cierpienia zwierz?t?
Rozmawia?am z panem z zoologa, który mia? ?adnie podzielone samce i samice osobno, ale przyzna?, ze samiczki przyje?d?aj? juz do niego cz?sto z kinder_niespodziankami w brzuszkach i sklep nie moze znale?? dostawcy u którego by?oby inaczej
Morgosse pseudohodowcy. zreszt?, przyk?adowo myszy same szybko si? rozmna?aj?, w sklepach nie s? rozdzielone p?ciowo, wi?c mno?? si? bracia z siostrami itd.
a dodatkowo na górze tego (http://podrikhamstery.weebly.com/dlaczego-hodowla.html) artyku?u masz zdj?cia, jak to w praktyce wygl?da.
to jest straszne moja pierwsza mysz by?a z zoologia i niestety po tygodniu umar?a. Dlaczego sklepy nie s? zoobowiazane do sprawdzania zród?a pochodzenia zwierz?t? Czy sklepy zoologiczne trzymaj?ce zwierz?ta nie maj? ?adnych inspekcji?
Imi?: Ola
Wysłany: 2016-08-01, 18:06
Myszy: -
enamorarse napisał/a:
Czy sklepy zoologiczne trzymaj?ce zwierz?ta nie maj? ?adnych inspekcji?
Sklep zazwyczaj ma weterynarza-opiekuna i inspekcje powiatowego weta - ale oni nie reaguj?, póki nie ma naprawd? powa?nych zaniedba?. Polskie prawo nie reguluje obecnie tego, jakie warunki maj? mie? zwierz?ta, które nie s? prawnie uwa?ane za towarzysz?ce.
Ja jak kupi?am myszki w zoologu bo nie mia?am innego wyj?cia, to myszki trafi?y do mnie przezi?bione i musia?am je po weterynarzach ci?ga? :c Jedna w ogóle okaza?o sie ?e ma wady genetyczne i w czwartek odesz?a NIE POLECAM
Powiem tak, s? sklepy zoologiczne w których naprawd? dba si? o zwierz?ta (taki jak ten w którym ja kupuj?) i s? takie w których nie podaje si? zwierz?tom ?adnych leków gdy s? chore, ani nie rozdziela ich si? p?ciowo.
Najlepiej jest kupowa? myszy z zarejestrowanych hodowli, ni? szuka? dobrego zoologa.
czelusniak napisał/a:
kupi?em w najzwyklejszym sklepie zoologicznym i jest zdrowiutka
Czasami w?a?nie uda si? trafi? na dobrego zoologa, lecz niestety zdarza si? to rzadko.
Ja póki co mia?em wszystkie myszy zdrowe, bo akurat na taki sklep trafi?em.
Wydaje mi si? jednak, ?e ryzyko jest zbyt du?e.
Poza tym pami?tajmy, ?e na miejsce jednej myszy trafi kilka kolejnych i tym samym ten biznes nigdy si? nie sko?czy. Naprawd? warto wyda? kilkana?cie z?otych wi?cej i mie? mysz z pewnego ?ród?a, b?d? zaadoptowa?, jest przecie? tyle "bid" w potrzebie.
Ja nie znalaz?am jeszcze takiego sklepu, do którego nie mia?abym ?adnych zastrze?e?. Nigdy nie widzia?am takiego, gdzie zwierzaki mia?yby zapewnione chocia?by odpowiednie wymiarowo lokum! Nie mówi?c o jako?ci po?ywienia, ko?owrotkach ze szczebelkami itd., a naprawd? du?o ju? sklepów odwiedzi?am. Zawsze, kiedy przechodz? ko?o jakiego? sklepu, którego nie zna?am - wchodz? i ogl?dam. Ekomyszka widz?, ?e jest z Katowic - zatem który sklep tak polecasz?
Nie, ?e jaki? lux full wypas, ale zwierz?ta maj? zapewnion? opiek? w razie choroby i s? rozdzielane p?ciowo.
Wymiary tak jak mówi?a? niestety te? nie s? do ko?ca zapewnione, ale przynajmniej mog? pobiega? na ko?owrotku lub pospa? "w czym?", a nie na wierzchu jak jest w wielu sklepach zoologicznych.
Sklep nazywa si? Leopardus i znajduje si? w Galerii Katowickiej na poziomie -1.
Ja te? raczej ju? nie kupi? myszy w jakimkolwiek zoologu mog? jedynie zaadoptowa?.
Z zoologa zaadoptowa?em ju? 3 myszy: Frania [*], Celink? i jej synka Frania.
Je?li chcecie pozna? ich historie zapraszam do ich tematu