Wysłany: 2016-03-29, 13:54 Łączenie "japonki" z rasowymi
Witam!
Obecnie posiadam typowo "zoologową" samicę i chciałam jej dokupić towarzyszki. Zastanawiam się, czy umiałaby się dogadać z 2 rasowymi? Trochę boję się tej różnicy wielkości (moja na szczęście nie jest maleńka, ma 10 cm bez ogona). Myszka jest z natury nerwowa, słabo oswojona, dominująca i bywała trochę agresywna w stosunku do drugiej myszki (zawsze wygrywała walki o żarcie i kołowrotek ale zaraz się potem przytulała i iskała, taka bardziej walka o dominacje). Co o tym sądzicie? Poniżej zdjęcie mojego wypłosza.
_________________ Myszki: Cleo [*], Toćka[*], Pixi (sh Blue tricolor), Dixi (shs Black tan)
Jux nie ma żadnego problemu, myszki i tak ustalą własną hierarchię, a wielkość nie ma w niej żadnego znaczenia nawet teraz mam 2 rasówki i jedną labke, z czego największa rasowa ma ponad 80g, a albinoska 35g
Ale w ogóle może się zdarzyć ze łączenie nie wyjdzie bo myszy ze sklepu potrafią mieć "charakterek"
Czy jesteś na to mentalnej i organizacyjnie gotowa?
dobra, jest taka szansa, ale jest ona minimalna. czasem trzeba dużo czasu, kombinowania i cierpliwości. takie "aspołeczne" myszy to mimo wszystko rzadkość.
Super, dziękuję za odpowiedzi myślę, że w takim razie spróbuję z tymi rasowymi. W razie czego jak się nie uda to je rozdzielę. Wolałabym nie brać ze sklepu bo wszędzie widzę samce z samicami razem, do tego koleżanka, która wzięła mysz z zoologa trafiła na "tańczącą" więc zapewne rozmnażają je byle jak...
_________________ Myszki: Cleo [*], Toćka[*], Pixi (sh Blue tricolor), Dixi (shs Black tan)
Pomogła: 34 razy Wiek: 37 Dołączyła: 31 Paź 2012 Posty: 2081 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-03-29, 15:54
Jux napisał/a:
zapewne rozmnażają je byle jak
bardziej prawdopodobne że "hodofcy" nie mają żadnej pieczy nad parami, siedzą wszystkie razem, a kto i z kim to już natura sama decyduje, a konkretnie z pkt widzenia samca - "co się nawinie to zapłodnię"...
a potem taka dzieciarnia trafia do sklepów i tam dzieje się znów to samo -.-
_________________ Życie to nieustanne cierpienie, a potem się umiera.