Na podłodze tylko w kącie jak najbardziej oddalonym od okien i balkonów oraz coś musi być między klatką a podłogą.
Od okien i balkonów, od podłogi też, ciągnie, dlatego tak delikatne zwierzę, jak mysz, łatwo się przeziębi.
_________________ "Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."
Wysłany: 2008-12-03, 16:25
Myszy: my bands: KoRn, $lipknot, SOAD \m/
Aida napisał/a:
czasem było wietrzone ale nie było balkonu , a mimo to chomik sie przeziębił , i umarł
Więc masz dowód, że jeżeli było TYKO wietrzone to chomik zdechł bo się przeziębił, to pomyśl jak szybko mogłaby myszka zdechnąć gdyby jej klatka stała blisko balkonu? Gdzie mimo zabezpieczeń zawsze trochę ciągnie.
Z resztą mysz jakby uciekła trudniej byłoby ją znaleźć, jeżeli chcesz na podłodze to koniecznie w cieplejszym miejscu, nie za blisko kabli i na grubym spodzie tj na jakimś ręczniku, dywaniku itp.
Witam wszystkich! Niedługo będę miał myszki , tylko zastanawia mnie jedno: wiem, że klatka nie powinna stać przy kaloryferze, ale nie wiem, jaka jest minimalna odległość klatki od kaloryfera? Proszę, pomóżcie, bo nie chce, aby wkrótce moim myszkom nie było u mnie źle!
Jestem tu nowym użytkownikiem, więc jeżeli zamieściłem temat w złej kategorii, to przepraszam, ale ta wydawała mi się najlepsza.
Wysłany: 2010-07-30, 13:00
Myszy: Daisy, Perełka (Who come with me) i Pelagia
Odległość powiedziałabym ma małe znaczenie. Musisz sam zobaczyć, bo każdy kaloryfer inaczej grzeje. Nie powinny znajdywać się bezpośrednio przy ciepłym, żeby się nie przegrzały. Nie powinny też być narażone na przeciągi. Najlepiej jakby stały gdzieś na jakiejś komodzie.
Nie powinny też być bezpośrednio na podłodze.
no, cóż, ju5tys, już właściwie wszystko powiedziała. Ja dodam, że nie powinna klatka stać w pokoju, gdzie puszcza się głośno muzykę, albo np. urządza huczne imprezy. powinieneś się tez zastanowić, czy na pewno chcesz by stała w Twoim pokoju/sypialni, bo myszki trochę hałasują, ale po jakimś czasie się już człowiek przyzwyczaja
Dzięki, ale jeżeli klatka stałaby na komodzie, to czy wystarczy 35 cm wysokości, czy lepiej, żeby stała wyżej. Mam świadomość, że myszki hałasują i chcę, aby były u mnie w pokoju.
Wysłany: 2010-07-30, 15:03
Myszy: my bands: KoRn, $lipknot, SOAD \m/
No i może warto dodać też, że odległość od drzwi też powinna być brana pod uwagę, aby nie było przeciągów itd. Czyli w drugą stronę - kaloryfer za duże grzanie - drzwi - zimne powietrze i ciągłe ich otwieranie i zamykanie.
Wysłany: 2010-07-30, 18:41
Myszy: Ariel, Lady i Tessa :-D
To ja sie podczepię do tematu:
a co ze światłem? Czy jeśli np. ustawię myszaki w komodzie, ale pod kątem 90stop. do okna (mam okno od strony pn/zach) to czy myszki nie potrzebowały by go więcej?
Wysłany: 2010-08-05, 13:44
Myszy: Ariel, Lady i Tessa :-D
Hm, a czy można myszaczki ustawić koło lustra? Chodzi o to, że półka, na której mają zamieszkać moje przyszłe dziewczyny, tylną ściankę ma z lustra....tak się zastanawiam...wymontować czy zostawić?