AJAFO IT
Myszy.info - forum o myszkach Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

AJAFO IT
 Ogłoszenie 
AJAFO IT

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kat
2006-03-23, 21:20
Sk?ad karm
Autor Wiadomość
kat
Administrator


Hodowla: Atavus
Stowarzyszenie: PMC
Pomógł: 12 razy
Wiek: 37
Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 2716
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-06-20, 09:00   
   Myszy: tak


Cytat:
Wiesz co to chyba siemi? lniane pra?one. Takie czarne i jak ?ezki..:D

No nie wiem... raczej jak widzia?am to jest jasne i napuszone (len pra?ony znaczy). Mo?e to murzynek (ziarno nigru/olejarka abisy?ska)?



Presea napisał/a:
KAT, nie wiem czy dalej tam jest, ale widzia?am niedawno Tukana w sklepie zoologicznym w Tesco przy metro Kabaty ;) ...

Lookn?, dzi?ki, kilka razy zwraca?am tam na niego uwag? i nic, ale mo?e teraz jest... :mrgreen:

Hm, i jeszcze nie jestem pewna tego. My?l?, ?e to kanar (mozga kanaryjska).

 
 
 
KasiaB. 
Gadu?a Myszaty
mysiomaniak



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 10 Sie 2005
Posty: 386
Skąd: Gda?sk
Wysłany: 2006-06-20, 18:57   

To drugie to kanar, ale je?li chodzi o pierwsze jednak musze poszuka?.Nie wyglada na murzynka, on jest zielony....

Jeddnak to chyba jest murzynek..:)
_________________
rasowa Emancja, Ajunia,Azjunia i Europka (szczurcie) i ja
 
 
 
kat
Administrator


Hodowla: Atavus
Stowarzyszenie: PMC
Pomógł: 12 razy
Wiek: 37
Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 2716
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-06-20, 19:21   
   Myszy: tak


Te? polukam, mo?e gdzie? jest fotka.

EDIT: Wychodzi na to, ?e murzynek. Nie wiem czemu ten jest taki ciemny.
http://zeberki.wer.pl/strony/podstrony/zboza.htm
 
 
 
KasiaB. 
Gadu?a Myszaty
mysiomaniak



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 10 Sie 2005
Posty: 386
Skąd: Gda?sk
Wysłany: 2006-06-21, 23:42   

No, te? na tej stronie wyszuka?am :)
_________________
rasowa Emancja, Ajunia,Azjunia i Europka (szczurcie) i ja
 
 
 
kat
Administrator


Hodowla: Atavus
Stowarzyszenie: PMC
Pomógł: 12 razy
Wiek: 37
Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 2716
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-08-21, 10:21   
   Myszy: tak


Ma kto? mysiego "Vitapola"? Teraz mam chomiczego. Kiedy? zacz??am go "robi?" na stronie i wypisa?am sk?ad i analiz?. Wtedy sk?ad by?: pszenica, j?czmie?, kukurydza, s?onecznik, len, granulat zbo?owy, granulat z lucerny, susz marchew, susz str?czkowe, p?atki pszenne, produkty piekarnicze - wyrób w?asny, orzech arachidowy, orzech laskowy. Teraz taki sk?ad podany jest w innych j?zykach poni?ej. A po polsku jest: ziarno zbó? i produkty zbozowe 55%, mieszanka paszowa uzupe?niaj?ca granulowana 19%, nasiona i owoce oleiste 14%, warzywa 7%, produkty piekarnicze 5%. W myszek te? tak si? porobi?o? Co to ma by?? Jakie? wymogi unijne? :P

P. S. Co to jest "pulse" - nie jako puls... ;)
Po angielsku jest jeszcze "cereal", cho? nie ma nic takiego, bo s? i tak wymienione produkty piekarnicze i p?atki pszenne - wi?c nie wiem co to by mog?o by? wed?óg nich... :?
 
 
 
Ratoncita 
Myszowaty
na bezmysiu


Imi?: Anna
Pomogła: 2 razy
Wiek: 41
Dołączyła: 02 Sty 2008
Posty: 542
Skąd: troch? znik?d
Wysłany: 2008-08-25, 21:06   
   Myszy: obecnie brak


kat napisał/a:
P. S. Co to jest "pulse" - nie jako puls...

Ro?lina str?czkowa; a "pulses" to s? nasiona w/w ro?lin 8) .
_________________
Mus to mus!
 
 
para-noir 
Starszy Myszaty
humanitas



Imi?: Natalia
Pomogła: 1 raz
Wiek: 36
Dołączyła: 30 Paź 2008
Posty: 79
Skąd: Pozna?
Wysłany: 2008-11-08, 21:55   
   Myszy: Joyce, Fonda i Niagara


Jestem strasznie ciekawa, czym dok?adnie jest ten 'popió?' w karmach. Czy powinno by? go ma?o, du?o? Czy pomaga, czy szkodzi? itp.
_________________
A bad woman is the sort of woman a man never gets tired of
 
 
 
Mangalarga 
Myszo?ak


Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Maj 2008
Posty: 591
Wysłany: 2008-11-08, 22:00   

Nie jestem pewna, ale ma chyba jaki? wp?yw (raczej dobry) na uz?bienie.
_________________
"Lepiej milcze?, nara?aj?c si? na podejrzenie o g?upot?, ni? odezwa? si? i rozwia? wszelkie w?tpliwo?ci."
 
 
kamila 
Myszomaniak



Pomogła: 1 raz
Wiek: 31
Dołączyła: 06 Sty 2008
Posty: 740
Wysłany: 2008-11-09, 08:03   

Popi?u powino by? ma?o bo jest ma?o warto?ciowy tylko zapycha ?o??dek z innego forum:
"W analizie podstawowej oznacza si? such? mas?, w niej bia?ko ogólne, t?uszcz surowy, w?ókno surowe, substancje bezazotowe wyci?gowe (w?glowodany bez w?ókna skrukturalnego) i w?a?nie popió? surowy - to co zostaje po spaleniu ca?o?ci. A oto definicja:
Popió? surowy – nieorganiczna cz??? paszy, która pozostaje po spaleniu jej organicznej substancji w piecu muflonowym w temp 500-550 przez 3-5h. Zalicza si? do niego zawarte w paszy sk?adniki mineralne ró?nej postaci i niektóre zanieczyszczenia (piasek). Makroelementy stanowi? ponad 95% ca?ego popio?u surowego (Ca, P, Na, K, Mg, Cl, S)"
 
 
mysza 
Junior Admin
was kocha xD



Hodowla: Little Foot
Pomogła: 4 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 27 Sie 2006
Posty: 660
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-11-09, 09:11   

http://forum.dogs.pl/viewthread.php?tid=14256

"Popió? jest wa?nym sk?adnikiem diety, poniewa? zawiera minera?y takie jak: magnez, wap?, fosfor, sód, zela?o oraz mikroelementy. Jednak zbyt wysoki poziom popio?u powoduje obni?enie strawno?ci karmy."
 
 
 
Mangalarga 
Myszo?ak


Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Maj 2008
Posty: 591
Wysłany: 2008-11-09, 12:48   

Czyli popió? jest ok, ale w ma?ych ilo?ciach. Kto? si? orientuje, jaka powinna by? maksymalna zawarto???
_________________
"Lepiej milcze?, nara?aj?c si? na podejrzenie o g?upot?, ni? odezwa? si? i rozwia? wszelkie w?tpliwo?ci."
 
 
Ratoncita 
Myszowaty
na bezmysiu


Imi?: Anna
Pomogła: 2 razy
Wiek: 41
Dołączyła: 02 Sty 2008
Posty: 542
Skąd: troch? znik?d
Wysłany: 2008-11-09, 12:52   
   Myszy: obecnie brak


kamila napisał/a:
w piecu muflonowym


MUFLONOWYM? :shock:
To mi si? raczej kojarzy z jakim? dzikim bydlakiem...
_________________
Mus to mus!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen modified v0.3 by warna

AJAFO IT