Hodowla: Atavus
Stowarzyszenie: PMC Pomógł: 12 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Sie 2005 Posty: 2716 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-05, 10:38
Myszy: tak
Jak broni?? Nie... Pszczelarz si? przecie? nie da zaatakowa?, tym si? ró?ni od myszy. Pszczo?y trzeba ot?pi?, ubra? si? odpowienio (nie mówi? nawet o strju ochrnonnym a o kolorach), zwa?y? na pogode... i nie dra?ni?. A szerszeni nie by?o zbytnio, jakie? w?a?nie si? w okolicy pojawi?y. No ale pasieka to co innego jak gniazdo w lesie. Staraj? si? ochroni? pszczo?y, no... w miare mo?liwo?ci. Bo jak jeden szersze? wejdzie to pszczo?y sobie poradz? (otocz? i wywo?aj? szok termiczny), ale wi?cej to ju? problem. No ale na szerszenie s? sposoby (mmm... piwko)... Ale nie widzia?am na w?asne oczy takiej? akcji obronnej.
Ale odchodzimy od tematu miodku. Mo?e mo?na po prostu kapn?? kropelk?, raz na jaki? czas, na karm? i zababdzia?. No ale to mo?e np. zamiennie do syntetycznych kolb...
Tutaj mo?e przy okazji troch? info. (Aha, tylko uwa?ajcie, ?eby kupowa? prawdziwy, zdrowy miodek, nie taki "zawsze p?ynny" czy inny oszukany. )
Miód wielokwiatowy
o Najlepszy przy codziennym ?ywieniu dla dzieci i doros?ych.
o Zalecany przy przezi?bieniach i alergiach.
o P?ynny ma kolor jasno?ó?ty.
o Skrystalizowany - od bia?ego do jasno?ó?tego.
Miód rzepakowy
o Dla doros?ych i ludzi w podesz?ym wieku.
o Zalecany przy schorzeniach serca i niewydolno?ci kr??enia.
o Bardzo praktyczny w u?yciu - mi?kki, dobrze si? smaruje, szybko si? rozpuszcza.
o P?ynny - jasno?ó?ty, szybko si? krystalizuje.
o Skrystalizowany - bia?o-kremowy.
o D?ugie przechowywanie wymaga ch?odnego miejsca - najlepiej przechowywa? w lodówce.
Miód lipowy
o Zalecany przy przezi?bieniach, katarach, stanach niepokoju.
o P?ynny - zielonkawo?ó?ty, wolno si? krystalizuje.
o Skrystalizowany - s?omkowy do z?ocistego.
Miód akacjowy
o Zalecany przy trudno?ciach trawiennych, chorobach nerek i przewodów moczowych.
o P?ynny - bardzo jasny do jasnos?omkowego, d?ugo p?ynny.
o Skrystalizowany - bia?y krupowaty.
Miód spadziowy - le?ny
o Król miodów - rzadki i przez to najdro?szy.
o Zalecany przy chorobach górnych dróg oddechowych.
o P?ynny - ciemny o zabarwieniu zielonkawym lub szarym, d?ugo p?ynny.
o Skrystalizowany - od ciemnopomara?czowego do brudnozielonego.
Miód gryczany
Posiada ciemnobr?zow? barw? i wyró?nia si? ostrym smakiem i aromatem. Doskona?y do wypieków oraz produkcji miodów pitnych.
Zalecany przy niedoborze ?elaza w organizmie oraz rekonwalescentom po zabiegach operacyjnych.
Spo?ywanie miodu gryczanego przyczynia si? do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi. Jest stosowany przy leczeniu nerwic serca i ?o??dka, wskazany przy krucho?ci naczy? krwiono?nych. Ze wzgl?du na du?? zawarto?? rutyny przypisuje mu si? równie? w?a?ciwo?ci odm?adzaj?ce.
Miód wrzosowy
Jest stosunkowo rzadko wyst?puj?c? i najmniej popularn? odmian? miodu. Wyró?nia si? barw? jasnobrunatn? o odcieniu czerwonawym, a przede wszystkim galaretowat? konsystencj?. Ma s?abo odczuwalny, z czasem zanikaj?cy zapach kwiatu wrzosu i przyjemny smak, lekko gorzkawy.
Ten miód to zdrowie!
Polecany m??czyznom; stosowany przy przero?cie gruczo?u krokowego.
Miód koniczynowy - w stanie p?ynnym barwa s?omkowo?ó?ta, zapach kwiatów koniczyny, nik?y. Po skrystalizowaniu barwa jasno?ó?ta, smak bardzo s?odki, ?agodny, ale nieco md?y. Miód z koniczyny czerwonej jest ja?niejszy i d?ugo pozostaje w stanie p?ynnym. Po skrystalizowaniu jest prawie bia?y. Ma wyra?ny, nie spotykany w innych miodach, kwaskowaty posmak.
Miód malinowy - w stanie p?ynnym kolor ?ó?tawy. Po skrystalizowaniu ?ó?toz?ocisty. W smaku ?agodny, lekko kwaskowaty o lekkim zapachu malin. Lubiany przez dzieci.
Jejku ile tych rodzai miodu jest hohoho... tutaj u mnie obok w domku mieszka taki pan który jest pszczelarzem i jeszcze w dalszym domku te? jest pszczelarz i akurat mam tam koleg?. Jak czasem jeste?my w gara?u to tam on ma tego miodu i jeszcze jakie? takie wielkie kule jaki? wosków nie wiem o co chodzi ale co tam :] Powiem szczerze ?e mi osobi?cie miód nie smakuje za to mojej mamie siostrze i tacie tac
_________________ Mroczny plac z gnij?c? jab?oni? !
Ja chyba miód dwa razy jad?am, raz to mama do herbaty mi da?a i nawet by?o ok a drugi raz to p?atki gold flakes Ale mam akurat miód w domu to dam "do polizania" Szczurkowi
_________________ Mroczny plac z gnij?c? jab?oni? !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach