Minnie, chyba mogą, nie powinno im zaszkodzić... tylko dobrze umyj
_________________ 'Wicher wieje, wicher słabe drzewa łamie, hej
Wicher wieje, wicher silne drzewa głaszcze, hej
Najważniejsze to być silnym, wicher silne drzewa głaszcze, hej'
Tadeusz Nalepa - kiedy byłem małym chłopcem
Imię: Kamila
Hodowla: Elino Pomogła: 1 raz Wiek: 25 Dołączyła: 06 Sty 2008 Posty: 706 Skąd: Nowa Sól
Wysłany: 2010-03-14, 20:54
Myszy: coraz więcej ich :)
po ogórku też mogą mieć rozwolnienie, czy po dużej ilości innych warzyw, wszystko trzeba dawać z umiarem, alternatywą mogą być suszone owoce i warzywa z Herbal Pets lub można samemu sobie ususzyć
Wysłany: 2010-03-15, 14:55
Myszy: Bańka, Łatka, Lady (czytaj:lejdi)
Znalazłem to na jakiejś stronie interbetowej pisało DLA CHOMIKÓW ale dla myszki też chyba mogą być (oczywiście wszystko z umiarem bo co za dużo to nie zdrowo, i wszystko starannie umyte!!! )
_________________ Bańka, Baniusia, Banieczka (żywa myszka z zapałem do zabawy)
Łatka, Łateczka (płochliwa i nieufna mysz która wszędzie wkłada swój ciekawski nosek)
Lady(lejdi) ciekawska kaskaderka
Ostatnio zmieniony przez chowder75 2010-03-15, 15:07, w całości zmieniany 1 raz
chowder75, na miłość boską pisz że poprawnie, bo sama poproszę adminów o jakiegoś osta dla Ciebie!!!
chowder75 napisał/a:
HOMIKÓW
chowder75 napisał/a:
dóżo
co to ma być do jasnej ch...ery?!
Minnie, a następnym razem po prostu sobie poszukaj, bo wszystko jest w dziale żywienie. Oczywiście nie podane od razu na tacy, ale poszukaj I jest na 100% bo sama kiedyś szukałam
_________________ Atos[*], Portos[*], Hana[*], Iskierka[*]
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. (Emil Zola)
na dziale zywienie nawet podane jest więcej rzeczy niż te co wymienił kolega. Jabłko jeśli by miało być z warzywniaka to skórkę najlepiej obrać. Owoce jak i warzywa (mówiąc o świeżych) nie za wiele gdyż myszka dostanie rozwolnienia. Reszta do przeglądnięcia
_________________ Zwierzętom należy się tyle samo miłości co ludziom
Na jednej ze stron internetowych znalazłem coś owocach i warzywach:
Spośród owoców mogą być to tylko jabłka, gruszki, truskawki i jagody, w mniejszych ilościach banany, melony oraz winogrona. Dopuszczalne są minimalne ilości kiwi oraz pomarańczy gdyż zawarty w nich kwas może zaszkodzić zwierzątkom.
Warzywa, które można zaoferować myszkom m. in. to marchew(bez zielonych części), pietruszka, tłuczone ziemniaki, kalafior, endywia, seler, brukselka, rzodkiew, ogórki, cukinia i zielony groszek. W małych ilościach buraki, nieco brokułów, bulwy kopru włoskiego, dyni, odrobinę papryki, pomidorów, kalarepy i kukurydzy ostatecznie sałata.
Należy unikać kapusty gdyż powoduje ona wzdęcia.
Oczywiście owoce i warzywa nie mogą być pryskane i pochodzić z pewnego źródła.
Każdy nowy gatunek należy wprowadzać stopniowo, od małych ilości.
Należy usuwać pestki, zwłaszcza z owoców takich jak wiśnie i śliwki gdyż zawierają niebezpieczny kwas pruski.
Owoce cytrusowe powodują zakwaszenie żołądka, od tego nie wiele z nich wzrasta w naturalnych warunkach tak więc jeśli chce się je podawać to bardzo rzadko.
Dopuszczalne są minimalne ilości kiwi oraz pomarańcz
absolutnie zabronione!!! Żadnych cytrusów nie wolno dawać myszom!
Fredzik napisał/a:
tłuczone ziemniaki
maleńka ilość ugotowanego ziemniaka bez soli!
Fredzik napisał/a:
brukselka
mało bo może zaszkodzić (ciężkostrawna i wiatropędna)
Fredzik napisał/a:
Owoce cytrusowe powodują zakwaszenie żołądka, od tego nie wiele z nich wzrasta w naturalnych warunkach tak więc jeśli chce się je podawać to bardzo rzadko.
Może modzi mogliby przykleić to tam, żeby nie było kolejnego tematu?
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. (Emil Zola)
edtt, można, są nawet "czipsy" jabłkowe.
Przeczytaj cały dział o żywieniu